Purrito: opvang voor hulpbehoevende kittens

Nieuwe opvangertjes

In september kregen we wat minder oproepen om kittens op te vangen, gelukkig, want onze pleeggezinnen zitten nog altijd overvol.

Minder oproepen betekent natuurlijk niet dat er helemaal geen kittens zijn gevonden, 4 september kregen we immers een melding van 4 kittens wiens mama op hen gromde en waar de eigenaar afstand van had gedaan. Gelukkig leken ze op het eerste zicht gezond en ze waren ook al 6 weken oud, dus Hailey, Harley, Happy en Harrie mochten naar een pleeggezin die hen alle liefde zou geven.
Dat pleeggezin kwam erachter dat Hailey niet reageerde op geluid en dus doof bleek te zijn, de dierenarts bevestigde dit ook. Gelukkig doen ze het voor de rest super en zij zijn dan ook op zoek naar hun gouden mandje!

4 september was echter een drukke dag, want ook Guido en Lowie werden, apart van elkaar, gevonden en kwamen bij ons papflesgezin binnen op amper twee weken oud … Op wat diarree na doen ze het heel goed en de opvangmama liet weten dat ze intussen al zelfstandig eten, wat een kleine helden!

Ook 23 september was een drukke opvangdag. Via het asiel van Genk kwamen er twee nestjes in onze opvang terecht.

Enora, Eddie, Eliah en Ellis werden in een doos achtergelaten in het bos … Gelukkig vonden dierenvrienden hen en kwamen ze via het asiel bij ons terecht op 8 weken oud. Op het eerste zicht doen ze het goed, maar ze zijn natuurlijk nog een beetje bang. Kijk eens wat een schattige snoetjes ze hebben, die gaan harten stelen van zodra ze klaar zijn voor bezoekjes!

Uma, Uki en Uno waren de andere gelukzakjes die gevonden werden en in opvang mochten komen bij ons pleeggezin. Ze zijn zo’n 6 weekjes oud. Ook zij zijn echte lieverds die het gelukkig redelijk goed doen. We hebben wel zo’n donkerbruin vermoeden dat zij alle records gaan breken als zij ooit ter adoptie komen met hun drietjes samen, wat denken jullie?

Onze internetveiling start op 2 oktober om 8u!

Het is weer zover! Zijn jullie er klaar voor? 2 oktober vanaf 8u kan je beginnen met bieden op leuke spulletjes om onze kittens en mamapoezen te steunen! Maak alvast een login aan en start met bieden vanaf 2 oktober. Er zijn weer zoveel leuke items: zowel kunstwerken als variaspulletjes waar jullie jezelf of iemand anders een plezier mee kunnen doen.

Alle inkomsten gaan rechtstreeks naar de zorg voor onze opvangertjes. Maken jullie er samen met ons alweer een groot succes van?

Deel de veilingsite met vrienden en laat hen mee bieden!

Help de zwerfkatjes tijdens de winter

Hoe kan je dat doen? Hier komen enkele tips!

  • Zorg voor een beschutte slaap- en schuilplaats. Isomo isoleert het best tegen koude en is vochtbestendig. Als je zelf een huisje maakt: maak bij voorkeur een opening aan de lange zijde en met de opening op een afstandje van een muurtje of tuinhuis. Dat belet dat koude wind of slagregen rechtstreeks in het nest waait.
  • Gebruik stro in plaats van hooi en vermijd fleecedekentjes.
    Wist je dat fleecedekentjes veel vocht opnemen en de slaapplek zo ongeschikt maken? Het maakt het plekje niet alleen te koud maar er ontstaat ook snel schimmel.
  • Leg tijdens vriesnachten een snugglesafe in het hok. Deze geeft na opwarming in de microgolfoven tot 10 uur lang warmte af.
  • Zorg dat het schuthok niet rechtstreeks op een koude en vochtige ondergrond staat. Maak zwerfkattenhuisjes met eenvoudige materialen als een curverbox of koop er aan bij organisaties die deze op maat maken. Gebruik voor zwerfkatten steeds zoveel mogelijk donkere materialen. Wit is voor katten heftig en niet aangenaam. Hoe meer rust in het schuilhokje hoe beter!
  • Bij kou hebben katten meer eten nodig om hun lichaamswarmte op peil te houden. Heb je een magere zwerver bij jou in de buurt? Geef zeker natvoer bij. Dit wordt sneller door het lichaam opgenomen. Ook voldoende water is belangrijk. In de winter wat warm water bij het natvoer kan zeker helpen.
  • Zet een voldoende diepe drinkbak (bij voorkeur meerdere in haar territorium) en ververs het water dagelijks. Let op dat dit niet bevriest. Een isolerend materiaal zoals isomo onder en rond de kom, kan helpen. Gebruik nooit zout of antivries in de drinkbak of op de plaats waar dieren lopen. Dit zorgt voor giftige stoffen aan de pootjes en kan zorgen voor brandwonden!

Als je zwerfkatten voedert of hen beschutting geeft, denk er zeker ook aan om melding te maken bij de milieudienst van jouw gemeente om hen te laten steriliseren of castreren als dat nog niet is gebeurd. Elke gemeente is sinds 1 april 2018 bij wet verplicht een diervriendelijke zwerfkatten-aanpak te voeren.

Een zieke schuwe zwerfkat opgemerkt? Niesziekte zorgt voor uitvloei in de ogen, maar ook voor minder geur door snot. Katten die niet goed ruiken gaan slechter eten en verzwakken. Vraag aan de dierenarts welk antibioticum je onder sterk geurend voer kan doen om haar van de niesziekte te helpen verlossen.

Extra

Wil je graag onze nieuwsbrief ontvangen boordevol wel en wee, weetjes en ervaringen achter de schermen van de opvang? Vanaf 15 euro op jaarbasis ontvang je dit bij jou in de mailbox.  Met jouw donatie kunnen we zovele zwerfkittens in nood blijven helpen. Steunen kan via storting op BE82 7370 5953 1468. Alvast heel erg bedankt in naam van al onze opvangertjes!

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!