Hoewel onze gezinnen zo goed als vol zaten, bleven de kittens ook in de warme septembermaand binnenstromen … Hieronder vind je een greep uit de meldingen.
Op 7/9 kregen we een melding van het asiel dat er drie verlegen kittens waren van ongeveer 6 weken oud. Ze bliezen en waren bang, maar met tijd en geduld zou het wel goedkomen, dachten ze. Ons pleeggezin ging met hen aan de slag. Miso, Matcha en Merlot leerden dat mensen echt wel leuk kunnen zijn, zeker als ze snoepjes geven en van blazende, wegspurtende kittens, veranderden ze in lieve, rustige poesjes. Ze staan sinds kort ter adoptie op onze website, kan jij nee zeggen tegen die prachtige snoetjes?
Enkele dagen later kwamen Neo, Nel en Nien in opvang. Ook zij waren ongeveer 6 weken oud en aten nog maar net zelfstandig. De vervelende parasiet giardia had hen te pakken en ze hadden dus veel last van diarree. Het pleeggezin heeft héél veel wasmachines kunnen draaien, maar na de behandeling zijn ze er gelukkig volledig vanaf. Zij mochten dan ook verhuizen naar hun nieuwe gezin waar ze nog heel veel jaren lekker kunnen genieten!
Op 11/9 kregen we een bijzondere melding. Een mamapoes was haar kittens verloren, maar ze had twee moederloze nestjes overgenomen en zorgde ervoor alsof het haar eigen kindjes waren. 4 kittens van een halve week oud en 2 kittens van 2 weken oud hadden hun nieuwe mama gevonden. Mama Odette mocht samen met haar aangenomen kroost Omer, Ophelia, Oona, Opoes, Oreo en Olaf verhuizen naar ons pleeggezin. Odette heeft wekenlang zo goed voor haar kleintjes gezorgd, ongelooflijk! Ze zorgde ervoor dat alle kittens voldoende melk hadden, waardoor de pleegmama, die nochtans helemaal klaarstond om te helpen, nauwelijks heeft moeten bijvoeden, dikke pluim voor supermama Odette! Ook deze zeven schatjes komen binnenkort ter adoptie en we weten uit ervaring dat mamapoezen altijd lang moeten wachten op een plekje, omdat ze niet kunnen opboksen tegen dat schattige kittengeweld. Dus als jij een plekje hebt voor lieve Odette, neem dan zeker contact met ons op!
Op 16 september kregen we opnieuw een melding van 4 kittens van 4 weken oud. Ze waren er niet goed aan toe, twee van hen konden hun temperatuur niet houden en kregen warmte bij in de couveuse. Willy, Wally, Wilfried en Wilma kregen alle mogelijke verzorging om hen erdoor te krijgen, maar helaas moest Willy na enkele dagen de strijd opgeven, rust zacht, lieve Willy! Gelukkig herstelden Wally, Wilfried en Wilma wel en ze zijn nu levendige kittens op zoek naar hun gouden mandje!
Op 21/9 kregen we opnieuw een hartverscheurende melding. Een dierenarts belde ons dat er een zwangere kat was binnengebracht die aangereden was. Ze had gelukkig niks gebroken en met de kleintjes leek voorlopig alles oké in de buik, maar ze was natuurlijk wel flink door elkaar geschud en in shock. Ons pleeggezin ging haar meteen halen en verzorgde haar met veel liefde terwijl we spannend afwachtten of de kittens het goed zouden doen. Helaas beviel mama Satsuma veel te vroeg van 6 ieniemini kittens. 5 werden doodgeboren, een zesde kittentje van amper 55 gram hebben we proberen te redden, maar ook zij moest de strijd de volgende dag opgeven. Mama Satsuma blijft nu voorlopig nog even bij het opvanggezin om tot rust te komen na al deze traumatische gebeurtenissen, maar hierna komt ook zij ter adoptie!
Onze internetveiling start op 15 oktober om 8u!
Het is weer zover! Zijn jullie er klaar voor? 15 oktober vanaf 8u kan je beginnen met bieden op leuke spulletjes om onze kittens en mamapoezen te steunen! Maak alvast een login aan en start met bieden vanaf 15 oktober. Er zijn weer zoveel leuke items: zowel kunstwerken als variaspulletjes waar jullie jezelf of iemand anders een plezier mee kunnen doen.
Alle inkomsten gaan rechtstreeks naar de zorg voor onze opvangertjes. Maken jullie er samen met ons alweer een groot succes van?
Deel de veilingsite met vrienden en laat hen mee bieden!
Help de zwerfkatjes tijdens de winter
Hoe kan je dat doen? Hier komen enkele tips!
- Zorg voor een beschutte slaap- en schuilplaats. Isomo isoleert het best tegen koude en is vochtbestendig. Als je zelf een huisje maakt: maak bij voorkeur een opening aan de lange zijde en met de opening op een afstandje van een muurtje of tuinhuis. Dat belet dat koude wind of slagregen rechtstreeks in het nest waait.
- Gebruik stro in plaats van hooi en vermijd fleecedekentjes.
Wist je dat fleecedekentjes veel vocht opnemen en de slaapplek zo ongeschikt maken? Het maakt het plekje niet alleen te koud maar er ontstaat ook snel schimmel. - Leg tijdens vriesnachten een snugglesafe in het hok. Deze geeft na opwarming in de microgolfoven tot 10 uur lang warmte af.
- Zorg dat het schuthok niet rechtstreeks op een koude en vochtige ondergrond staat. Maak zwerfkattenhuisjes met eenvoudige materialen als een curverbox of koop er aan bij organisaties die deze op maat maken. Gebruik voor zwerfkatten steeds zoveel mogelijk donkere materialen. Wit is voor katten heftig en niet aangenaam. Hoe meer rust in het schuilhokje hoe beter!
- Bij kou hebben katten meer eten nodig om hun lichaamswarmte op peil te houden. Heb je een magere zwerver bij jou in de buurt? Geef zeker natvoer bij. Dit wordt sneller door het lichaam opgenomen. Ook voldoende water is belangrijk. In de winter wat warm water bij het natvoer kan zeker helpen.
- Zet een voldoende diepe drinkbak (bij voorkeur meerdere in haar territorium) en ververs het water dagelijks. Let op dat dit niet bevriest. Een isolerend materiaal zoals isomo onder en rond de kom, kan helpen. Gebruik nooit zout of antivries in de drinkbak of op de plaats waar dieren lopen. Dit zorgt voor giftige stoffen aan de pootjes en kan zorgen voor brandwonden!
Als je zwerfkatten voedert of hen beschutting geeft, denk er zeker ook aan om melding te maken bij de milieudienst van jouw gemeente om hen te laten steriliseren of castreren als dat nog niet is gebeurd. Elke gemeente is sinds 1 april 2018 bij wet verplicht een diervriendelijke zwerfkatten-aanpak te voeren.
Een zieke schuwe zwerfkat opgemerkt? Niesziekte zorgt voor uitvloei in de ogen, maar ook voor minder geur door snot. Katten die niet goed ruiken gaan slechter eten en verzwakken. Vraag aan de dierenarts welk antibioticum je onder sterk geurend voer kan doen om haar van de niesziekte te helpen verlossen.
Extra
Wil je graag onze nieuwsbrief ontvangen boordevol wel en wee, weetjes en ervaringen achter de schermen van de opvang? Vanaf 15 euro op jaarbasis ontvang je dit bij jou in de mailbox. Met jouw donatie kunnen we zovele zwerfkittens in nood blijven helpen. Steunen kan via storting op BE82 7370 5953 1468. Alvast heel erg bedankt in naam van al onze opvangertjes!