Purrito: opvang voor hulpbehoevende kittens

Wat als de kat in huis plast?

Plasjes naast de bak, op de zetel of op bed? Stoelgang in een hoekje? Niet leuk. Niet voor jou maar ook niet voor de kat. Dit doet ze namelijk niet om jou te pesten. Het is haar manier om te laten weten dat er een probleem is. Ga haar dus niet straffen, want zo maak je het probleem alleen maar erger.

Volg dit stappenplan om het probleem voor jou en jouw kat op te lossen.

.

STAP 1

Heb ik voldoende kattenbakken in huis?

  • De gouden regel is minstens 1 kattenbak per kat met bij voorkeur 1 reserve.   

.

Staan de kattenbakken op de juiste plek?

  • Kan ze ongestoord op de kattenbak zonder passage of zonder plots lawaai (wasmachine of droogkast)?
  • Staat de kattenbak te dicht bij een kattenluik of raam (bedreiging van een buitenkat uit de buurt)?
  • Is er voldoende afstand tussen de kattenbak en het voer en drinkwater? Dat moet minstens 1,5 meter zijn.

.

Zijn de kattenbakken aangepast aan mijn kat?

  • Is de kattenbak groot genoeg (1.5 keer de grootte van de kat)?
  • Is de kattenbak laag genoeg (voor jonge kittens maar ook voor een senior)?
  • Is de kattenbak open? Haal de klep er steeds af: een kat zit niet graag opgesloten terwijl ze plast of ontlast!

.

Heeft ze een probleem met het grit?

  • Klontervormend grit is zeer zuinig in gebruik. De meeste katten houden van de fijne textuur (vergelijkbaar met zand). Een win-win voor de kat en het baasje.
  • Houtstolpjes of kattenbakvulling met grotere steentje vinden ze vaak niet zo prettig (niet aangenaam voor de voetzooltjes).
  • Een kat is een proper dier. Als het grit te fel geurt (geparfumeerd of niet dagelijks proper gemaakt), zal ze een ander plekje zoeken. Opteer voor een neutrale geur.
  • Zorg dat de kattenbak voldoende ververst en gepoetst wordt.

.

STAP 2

  • Ik zorg dat alles in orde is met wat in stap 1 werd vermeld.
  • Intussen zorg ik dat de geur en enzymen weg zijn uit de plekken waar geplast werd zodat ze niet terugkeert naar die plekjes (waar ze haar signalen had achtergelaten). Urinegeur/amoniak trekt katten aan.

.

Hoe poets je?

  • Poets de plekken nooit met javel. Dat trekt de kat net aan om er te plassen. Javel is wel ideaal om de kattenbak mee te poetsen.
  • Niet alleen de geur moet weggepoetst, ook de enzymen moeten afgebroken worden. Dit kan je makkelijkst door Urine-off te gebruiken.
  • Smijt weg wat niet meer te poetsen is. Het kost je meer frustraties en op termijn meer geld dan iets angstvallig bij te houden dat het probleem in stand houdt.

.

Ik plug na de aanpassingen van stap 1 en het poetsen meteen ook een Feliway verdamper in om haar in haar vertrouwde omgeving veilig te voelen en tot rust te laten komen.

.

STAP 3

Doet het probleem zich na stap 2 nog voor? Laat een medische oorzaak (pijn, infectie of aandoening) uitsluiten bij de dierenarts.

In de urine en het bloed kan gezocht naar een aandoening, een blaasinfectie of blaasgruis. In de stoelgang wordt gezocht naar parasieten die de darmfunctie verstoren.

Een medische oorzaak komt vaker voor dan je denkt! Hoe sneller ze de juiste medicatie krijgt, hoe beter. Wacht dus niet te lang om ermee naar de dierenarts te gaan.

Vang urine op met een urine opvangset met speciale korrels die niet absorberen.

De dierenarts kan ook tijdens het onderzoek een blaaspunctie te doen.

.

STAP 4

De dierenarts kon geen medische oorzaak vaststellen. Dan is meestal stress in het spel. Het is dan even zoeken wat jouw kat van slag brengt. Waarom heeft ze nood om zichzelf signalen te geven dat iets niet ok is?

.

Wat kunnen oorzaken zijn van stress?

  • Er is een verstoorde verstandhouding met een andere kat in het gezin. Heeft elke kat haar eigen belangrijke resources? Voorzie minstens 1 per kat: kattenbak, drinkbak, eetbak, krabplek, slaapplek, kamer om zich in terug te trekken. Kwam een kat terug van de dierenarts met een vreemde geur? Laat hen terug via geurwissel aan elkaar wennen.
  • Ze wordt geïntimideerd door een buurtkat buiten (scherm de onderste 50 cm af met een raamfolie = meer rust!)
  • Ze werd opgeschrikt op het moment dat ze op de bak zat (zie stap 1) of omdat ze pijn had (zie stap 3).
  • Er zijn niet voldoende mogelijkheden om zich te verschuilen in huis. Een onveilig gevoel in huis doet een kat soms plassen op plekken waar de geur van het baasje hangt (op bed, in de zetel,…). Zet schuilhokjes of dozen.
  • Zijn er grote wijzigingen in huis gebeurd (nieuwe gezinssituatie, andere meubels,..)? Laat haar steeds langzaam wennen aan veranderingen (bv. neem nooit de oude krabpaal meteen weg als je een nieuwe zet). Bereid haar voor op de komst van een baby of de introductie aan een andere kat.
  • Breng je vaak spullen mee in huis waar de geur van honden of andere katten aan kan hangen? (fiets, sportschoenen,…). Zet deze niet op de plek waar ze zich veilig moet voelen.

.

Hoe help je haar omgaan met stress?

  • Haal de oorzaak weg van haar onrust weg.
  • Ondersteun met supplementen zoals Zylkène of geef Royal Canin Calm Diet
  • Plug Feliway Friends in bij ruzie tussen katten en zorg dat alle katten voldoende eigen spullen hebben (eetbak, drinkbak, krabben, kattenbak, krabpaal, mandjes,…)
  • Vermijd frustratie en verveling door omgevings- en voedselverrijking in te zetten.

.

STAP 5

Zoek hulp

Is het probleem te complex en krijg je het niet opgelost? Wacht niet te lang en vraag raad aan een kattengedragstherapeut. Laat het probleem geen weken of maanden aanslepen. De oorzaak wordt dan minder duidelijk en er treedt kans op gewoontegedrag in.

Geef niet zomaar antidepressiva (wat sommige dierenartsen vaak aanraden maar wat het probleem voor de kat niet oplost). De oorzaak moet immers aangepakt worden.

Heb je de katten bij ons geadopteerd? Mail naar info@purrito.be voor meer advies op maat.

Babykittens gevonden?

Eerst en vooral. Reageer niet te snel door ze meteen weg te nemen! Hoe nobel en schattig het geven van papflesjes aan babykittens ook mag lijken. De rol van de

Lees verder »

Wat als jouw kat vermist is?

Een gesteriliseerde of gecastreerde kat gaat normaal niet ver uit haar vertrouwde gebied. Meestal brengt nieuwsgierigheid haar in de problemen. Ze is in een openstaande auto, in een tuinhuisje of

Lees verder »

Waarom een duo kittens?

Kattenexperts raden steeds aan om een duo kittens te adopteren als er nog geen sociale soortgenoot aanwezig is. Steeds meer dierenasielen volgen dit advies.  Niet omdat ze zo sneller kittens

Lees verder »

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!