Purrito: opvang voor hulpbehoevende kittens

Waarom een duo kittens?

Kattenexperts raden steeds aan om een duo kittens te adopteren als er nog geen sociale soortgenoot aanwezig is. Steeds meer dierenasielen volgen dit advies.  Niet omdat ze zo sneller kittens willen plaatsen. Integendeel. Ze willen net vermijden dat de kittens op latere leeftijd moeten terugkeren omdat door gebrek aan een sociale soortgenoot problemen in het gedrag opduiken.

Het advies is dus niet alleen in het belang van de kittens maar ook van de adoptant.

.

Leren communiceren als kat en omgaan met frustraties

Met een nestgenoot of een sociale soortgenoot opgroeien verhoogt de  kansen om als een gezonde kat relax door het leven te gaan!

De beste start krijgen ze door zo lang mogelijk bij de moederkat te blijven. Zij geeft haar kittens belangrijke lessen in het leren omgaan met frustraties. Dat start bij het beperken van de toegang tot haar melkbuffet en gaat tot correcties tijdens spel.

Spelende kittens worden ook door nestgenoten of door andere sociale katten in het pleeggezin gecorrigeerd. Zo leren ze nageltjes intrekken, wanneer niet  te bijten, hoe confrontaties vermijden…

duo kittens leren grenzen kennen

Leren omgaan met frustraties en grenzen bepaalt hun weerbaarheid later. Het leert hen op een normale manier functioneren als kat en hoe ze met nieuwe situaties moeten omgaan.

Deze leerschool loopt tot 16 weken. Asielkittens moeten het vaak veel vroeger zonder hun moeder stellen. Hun nestgenootjes en andere sociale soortgenoten spelen een heel belangrijke rol in deze cruciale socialisatieperiode die ook na de adoptie nog verderloopt.

.

Mensen en honden spreken geen kattentaal

Als ik het veel aandacht geef of er is een sociale hond. Is dat dan niet ok voor een jong kitten? NEEN. Wij kunnen hun boodschappen die ze via geuren verspreiden niet lezen. Honden ook niet. Het afgeven van feromonen, de lichaamstaal,… Kattentaal leer je van een soortgenoot.

katten wisselen geuren

Kittens die moeten opgroeien zonder het contact van een sociale soortgenoot vertonen vanaf de leeftijd van 1,5 jaar veel vaker probleemgedrag. Bijtgedrag, agressie, onzindelijkheid, zichzelf overmatig likken bij situaties waar de kat niet mee om kan of in stilte lijden. Niemand wenst het zijn geliefde huisgenoot toe.

Kittens die dan ook nog volledig indoor leven, komen nog veel vaker in de problemen. De kat moet haar natuurlijk gedrag kunnen vertonen ook in een volledige binnenhuisomgeving.  Met omgevingsverrijking, voedselpuzzels, verhoogde slaapplekken en voldoende bronnen kan je veel. Maar een jonge kat binnenshuis laten opgroeien zonder een sociale soortgenoot en hopen dat alles goed gaat. Dat los je niet zomaar op met enkele aanpassingen in huis.

Bedenk ook dat spel en het nabootsen van jachtgedrag belangrijk is. Een soortgenootje om mee te ravotten speelt een grote rol. Nadien samen een dutje doen, zoveel fijner.

.

Een duo duurder? Ja en neen.

Ja. Je betaalt 2 keer een adoptiebijdrage. De kittens moeten jaarlijks hun vaccinatie hebben, voldoende eten en zullen ook meer kattenbakvulling verbruiken.

Neen. De rekening bij een kat die plots ‘ongewenst’ gedrag vertoont (onzindelijk, zich overmatig wassen, agressie,..) loopt veel hoger op.  Materialen worden beschadigd. De kat haar gezondheid lijdt eronder dus meer dierenartsbezoekjes.  En dan heb je nog de hoge kost die het vraagt van haar welzijn. Die is niet in geld uit te drukken, maar kan wel heel zwaar doorwegen.

.

Vrienden voor het leven?

Nestgenootjes zijn doorgaans vrienden voor het leven. Dat sluit niet uit dat het tussen hen nooit eens fout kan lopen. Daar zijn meestal oorzaken voor.

  • Heeft elke kat voldoende eigen spulletjes (kattenbak, eten, drinken, speeltjes, krabplek, slaapplek,..)?
  • Herkende een kat de vertrouwde geur niet meer van een vriendje dat bij de dierenarts is geweest?
  • Schrok de kat heel erg van iets en was de andere kat gewoon op het slechte moment in de buurt?

.

Gelukkig kan je met het juiste advies de verstandhouding terug verbeteren.

duo katten

.

.

Wanneer wel een enkeling adopteren?

Is jouw kat tot 16 weken opgegroeid met soortgenoten en heeft ze normaal sociaal contact gehad met andere katten? Is ze nog jong en speels? Dan is een enkeling erbij een optie.

Hou heel goed rekening met de tips voor een correcte introductie. Dat betekent geleidelijk. Eerst via geur, dan pas visueel.  Forceren zorgt voor een verstoorde verstandhouding. Zet bij introductie ook steeds de Feliway Friends plugin in.

Is de aanwezige kat senior of bejaard? Gun haar haar rust. Het temperament en de noden van een jonge kat zijn te verschillend van een kat die ouder is dan 8 jaar en – niet altijd zichtbaar – last krijgt van kwaaltjes en meer op haar rust is gesteld.

Ga steeds voor een combinatie die voor de katten de minste stress geeft.

Leestip om je katten gelukkig te maken: I love Happy Cats – Anneleen Bru

Babykittens gevonden?

Eerst en vooral. Reageer niet te snel door ze meteen weg te nemen! Hoe nobel en schattig het geven van papflesjes aan babykittens ook mag lijken. De rol van de

Lees verder »

Wat als jouw kat vermist is?

Een gesteriliseerde of gecastreerde kat gaat normaal niet ver uit haar vertrouwde gebied. Meestal brengt nieuwsgierigheid haar in de problemen. Ze is in een openstaande auto, in een tuinhuisje of

Lees verder »

Waarom een duo kittens?

Kattenexperts raden steeds aan om een duo kittens te adopteren als er nog geen sociale soortgenoot aanwezig is. Steeds meer dierenasielen volgen dit advies.  Niet omdat ze zo sneller kittens

Lees verder »

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!