Purrito: opvang voor hulpbehoevende kittens

Wat als jouw kat vermist is?

Een gesteriliseerde of gecastreerde kat gaat normaal niet ver uit haar vertrouwde gebied. Meestal brengt nieuwsgierigheid haar in de problemen. Ze is in een openstaande auto, in een tuinhuisje of in garage geglipt. Dit gebeurt vooral op zonnige en hete dagen. Heel belangrijk dus dat ze snel wordt terug gevonden als ze geen toegang heeft tot drinkwater of die plek snel zou gaan opwarmen.

Het kan ook zijn dat een binnenshuiskat buiten is geglipt of dat een kat  werd opgeschrikt door een buurtkat die haar achterna zat, een hond of werkzaamheden. Dan zal ze zich heel dicht in de buurt (vaak niet verder dan 100 meter) verschuilen en zich niet durven laten zien of horen.

.

STAP 1. Verwittig de directe buren

Hoe sneller je de buren informeert, hoe meer kans haar terug te vinden. In de meeste gevallen is ze in een garage of tuinhuisje geglipt dat even open stond waar ze nu dus niet meer uit kan.

kat vermist
 • Verspreid meteen flyers met nuttige info en een duidelijke foto in jouw buurt.
 • Steek deze niet gewoon in de brievenbus maar bel aan. Zo betrek je de buren bij de zoektocht.
 •  Zet geen beloning op de flyer. Dit kan helaas bepaalde mensen met slechte bedoelingen op slechte ideeën brengen.
 • Vraag of je zelf even mag kijken in de ruimten waar ze misschien verstopt zit. Laat je stem horen (zonder anderen in de buurt). Ze zal dan sneller geneigd zijn zich te laten zien.
 • Gebruik een zaklamp om ’s nachts of in donkere hoekjes te zoeken (de ogen reflecteren).
 • Kijk ook omhoog. Misschien is ze in een boom geklauterd of zit ze op het dak.

.

STAP 2. Trek haar aandacht  

 • Als ze ergens verstopt zit (onder de struiken of ergens goed verborgen voor wat haar schrik heeft bezorgd) ga bij valavond (of op een ander rustig moment buiten) met wat natvoer bij de hand en een potje droge brokjes rammelen en roep haar naam.
 • Zet haar kattenbak buiten. Je kat kan deze geur vanop een redelijke afstand oppikken en daardoor sneller geneigd zijn terug naar haar veilige plek te keren.
 • Zet elke dag op hetzelfde tijdstip wat natvoer buiten. Neem dit s’ nachts weg want ook vreemde katten komen hier op af.

.

STAP 3. Verwittig het dierenasielen en vermist-websites

Het gebeurt wel eens dat een kat in een vangkooi geraakt die bedoeld is voor zwerfkatten of om een gekwetste kat te vangen. Of iemand heeft haar meegenomen en dacht dat het om een kat zonder baasje ging. De katten worden door de dierenarts van het asiel gelezen op chip zodat je normaal snel terug herenigd bent.

Is jouw kat niet gechipt of geregistreerd? Dan is het mogelijk dat ze bij hen in revalidatie is. Als ze zien dat ze tam is, wordt ze in het dierenasiel gehouden en na 15 dagen ter adoptie aangeboden.

Geef haar ook door voor publicatie op  www.vermistekatten.be en www.binnenbeest.be

.

STAP 4. Verspreid het vermist-bericht via sociale media

Laat anderen het bericht delen via:

 • de Facebook pagina van dierenasielen in de regio
 • Vermist – gevonden pagina’s op Facebook
 • de lokale Facebook groep van jouw gemeente: zo bereik je meer mensen in jouw buurt.

Vergeet zeker jouw kat niet te laten chippen, op jouw naam te laten registreren en jouw gegevens zichtbaar te laten zetten op de website van CatID.

Babykittens gevonden?

Eerst en vooral. Reageer niet te snel door ze meteen weg te nemen! Hoe nobel en schattig het geven van papflesjes aan babykittens ook mag lijken. De rol van de

Lees verder »

Wat als jouw kat vermist is?

Een gesteriliseerde of gecastreerde kat gaat normaal niet ver uit haar vertrouwde gebied. Meestal brengt nieuwsgierigheid haar in de problemen. Ze is in een openstaande auto, in een tuinhuisje of

Lees verder »

Waarom een duo kittens?

Kattenexperts raden steeds aan om een duo kittens te adopteren als er nog geen sociale soortgenoot aanwezig is. Steeds meer dierenasielen volgen dit advies.  Niet omdat ze zo sneller kittens

Lees verder »

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!