Covid-19 heeft een impact gehad op ons leven. Voor de ene een kleine aanpassing, voor een ander een enorme grondverschuiving. Ook onze huisdieren werden op korte tijd gedwongen in een voor hen nieuwe situatie. De baasjes waren plots zo vaak thuis! Die impact is voor elk dier anders.
Net zoals de gevolgen van de quarantaine maatregelen op hun dagelijkse leven heeft ook post-Corona (terug meer naar school en kantoor) een invloed op hen.
Waar let je op als een grote wijziging in haar omgeving zich opdringt? We werkten voor jullie de RORRA-richtlijn uit.
ROUTINE – ONDERSTEUNING – RUST – RESOURCES – AFLEIDING
.
Routine
Katten hechten veel belang aan hun dagelijkse routine. Voorspelbaarheid is de houvast die hen tot rust brengt. Die routine werd compleet overhoop gegooid toen we massaal en met veel meer personen tegelijk dan anders thuis moesten blijven.
Het gezin moest zich organiseren op de nieuwe routine. Daarin werd de kat vaak over het hoofd gezien. Mama en papa niet storen tijdens een Zoom meting werd al snel een belangrijke regel. De kat die net aan haar wasbeurt bezig was, dan maar uitdagen tot een spelletje? Ook al zie je het effect van onrust op de kat niet meteen, het is er wel. Zelfs bij de meest sociale kat.
Momentjes van onrust stapelen zich onderhuids op. Langdurige stress uit zich in het gedrag en de gezondheid. Signalen negeren zoals een klauw, een sis, het zich terugtrekken, het afzetten van geur op die plek, het zich kaal beginnen likken, meer gaan eten,… zorgt voor problemen. In het gedrag maar ook in haar weerstand. Stress maakt haar veel vatbaarder voor niesziekte, blaasinfecties,…
.
Ondersteuning
Het goede nieuws: je kan haar helpen omgaan met een nieuwe situatie. Ondersteun haar met supplementen, met feromonen of met bach bloesems.
- Plug een Feliway verdamper in de plaatsen waar ze zich het meest bevindt.
- Wordt het haar teveel en neemt de angstagressie toe? Geef haar een maand het voedingssupplement Zylkène (1 capsule poeder per dag onder het natvoer mengen)of geef Royal Canin Calm diet. Alle beetjes helpen!
- Rescue Bach bloesem in drinkwater helpt ook bij verandering in haar omgeving.
.
Rust
Al die extra aandacht met iedereen thuis lijkt op het eerste zicht leuk voor de katten die om kunnen met veel prikkels. Het is een hel voor katten die niet met drukte om kunnen.
- Het merendeel van de katten is geen fan van zoveel direct contact. Ze vinden het fijner om genegeerd te worden en zelf contact te zoeken wanneer ze dat wensen. Katten hechten aan hun ‘me-time’. De momenten dat ze eten, liggen te dutten of diep in slaap zijn, zijn momenten dat je hen echt met rust moet laten.
- Geef haar de kans zich terug te trekken in een andere ruimte of hoog op een kast als het even te druk wordt. Heb je die mogelijkheid niet? Voorzie dan een schuilplekje waar niemand haar mag storen. Zet bv. een houten kist of doos op de zijkant met de opening naar de muur. Zorg voor een doorgang tussen de kist en de muur zodat ze er vlot in en uit kan langs 2 kanten. Leg er een dekentje in met haar vertrouwde geur en maak duidelijke afspraken met het hele gezin: als de kat in haar veilige plekje ligt, wordt ze NIET gestoord!
- Katten zijn verzot op dozen. Zet deze op strategische plekjes in huis waar ze heel even op of in kan gaan zitten.
- Kunnen jouw katten ook buiten en ben je portier? Laat hen zeker af en toe een letterlijke en figuurlijke ‘cool down’ doen als het hen in huis nu even teveel wordt.
- Besef ook dat katten emotionele sponzen zijn. Stress in huis tussen de menselijke bewoners wordt door katten opgepikt. Wees dus lief voor elkaar als je de kat geen extra stress wil bezorgen. Onrust wordt immers ook uitgewerkt op andere katten in huis. Zelfs tussen katten die het anders goed met elkaar kunnen vinden, kan het bij onrust fout lopen.
.
Resources
Rust betekent voor katten ook om op elk moment vlotte toegang te hebben tot alles wat voor haar zo levensbelangrijk is: eten, water, kattenbak, krabpaal, slaapplek. Dit zijn haar resources. Met meer volk in huis kan het zijn dat katten bepaalde routes niet meer ongestoord kunnen bereiken. Vooral katten die onzeker zijn, zullen het hier moeilijk mee hebben.
Sowieso heeft elke kat steeds haar eigen resources nodig. Op momenten van verandering (plots iedereen vaker thuis of ook omgekeerd: terug een leeg huis overdag) is het nog belangrijker om te voorzien in voldoende bronnen en vlotte bereikbaarheid van die bronnen.
Voorzie voldoende eetbakken, drinkbakken (weg van voeding en weg van de kattenbak), kattenbakken, krabmaterialen (dat kunnen ook kokosmatten of horizontale krabplankjes zijn) en slaapplekken (bij voorkeur ook verhoogde plekjes en schuilplekjes waar ze snel uit weg kunnen).
.
Afleiding
Waar de kat tijdens Covid-19 misschien net wat te veel prikkels moest verwerken, zal post Corona het naar de andere kant laten doorwegen. Stilte in huis. Geen spel. In het ergste geval voor sociale katten die tijdens Covid-19 alleen geadopteerd werden: geen soortgenootjes in huis.
Ook een tekort aan afleiding en prikkels zorgt voor stress en frustratie. En dat zorgt opnieuw voor mogelijke problemen in het gedrag en de gezondheid. Een spelmoment of omgevingsverrijking zorgt voor afleiding en prikkels die tegemoet komen aan haar natuurlijk gedrag.
Ben je nog op zoek naar ideetjes? Hou dan zeker de DIY op zondag op onze FB pagina in de gaten.
Moeten jullie allen overdag terug naar school of naar het werk? Probeer de routine die jullie hadden tijdens Covid-19 langzaam te wijzigen.
Langzaam.
Hoe meer haar nieuwe routine op een geleidelijke manier wordt aangepast hoe beter. En dat brengt je terug bij de start van deze RORRA regel. Routine.
.
Hoe wijzig je die routine?
- Plan terug vaste voedermomenten in: dus geen snoepjes overdag meer tussendoor.
- Zorg voor vaste speelmomenten (op de momenten dat je ook na Covid-19 thuis zal zijn) zodat dit een vaste waarde blijft op een voor haar voorspelbaar moment.
- Verplaats niet te snel alle spullen die je aanschafte voor je thuiswerk-situatie.
- Zorg dat haar bronnen (eten, drinken, krabben, mandjes, kattenbak) voldoende aanwezig zijn en op dezelfde plek staan.
.
Pas ook nu weer Ondersteuning toe tijdens de overgangsfase met feromonen en supplementen.
.
Leestip
Niet duidelijk waar jouw kat allemaal behoeft aan heeft? Lees het boek I love happy cats. Het staat boordevol tips voor katteneigenaars die het leven van jouw kat en van jezelf alleen maar aangenamer maken.