Purrito: opvang voor hulpbehoevende kittens

Wat nodig voor indoor kittens: doe de test

Je bent op zoek naar huisgenoten en woont op een appartement of in een huis waar je de katten niet kan of wil buiten laten. Kom je dan in aanmerking voor kittens? Ja. Maar. Je moet je vooraf goed bewust zijn dat een volledige binnenhuisomgeving aandacht vereist.

.

Natuurlijke noden van de kat

Onze huiskat leunt wat gedrag betreft nog heel dicht aan bij haar wilde Afrikaanse voorouders. Haar zintuigen zijn even scherp ontwikkeld net zoals haar instinct om te jagen, hoog haar territorium te overschouwen en zich te verschuilen bij stress.

De aanwezigheid van een sociale soortgenoot (bij voorkeur een nestgenoot) die op dezelfde manier communiceert, is slechts een deel van de omgevingsverrijking.

.

Wat hebben ze nog nodig?

Ga na – vooraleer je overgaat tot de adoptie – of jouw woonsituatie zich leent voor de natuurlijke behoeften van de katjes. Kan deze voldoende aangepast worden zodat hun welzijn gegarandeerd blijft?

Stress heeft niet alleen een impact op de gezondheid van katten maar ook op het gedrag. Gedrag dat niet ok is voor haar maar ook jou veel kopzorgen en kosten kan bezorgen. Bekijk dus goed vooraf of je klaar bent voor salontijgers.

Aandacht, lekkere hapjes, mooie mandjes, leuke speeltjes en een krabpaal. Check.

Is dat niet genoeg? Alle verwennerijen ten spijt, heeft een kat ook behoefte aan andere dingen waar je niet meteen aan denkt. Voor indoorkatten is dit nog belangrijker omdat ze prikkels van buiten missen en ook minder opties hebben. Een gelukkige kat heeft opties nodig. Op elk gebied.

.

Doe de test

  • Ik kan per kat minstens 1 drinkbakje en minstens 1 eetbakje (bij voorkeur voedselverrijkingspuzzels) zetten op min 1,5m van elkaar.
  • Ik kan per kat minstens 1 kattenbak zetten die geschikt is (juiste grootte en aangepaste hoogte instap).
  • Er is minstens 1 kamer per kat waar ze zich van de rest van het gezin kunnen afzonderen.
  • Ik kan mandjes, dozen of meubeltjes zetten waar ze zich in kunnen verschuilen (zo gaat een kat immers om met stress) en hou rekening met vluchtroutes.
  • Ik vind het prima om de katten met rust te laten en heb geen nood aan constante knuffels (zij kiezen).
  • Ik kan verhoogde passages en/of slaapplekjes op hoogte voorzien.
  • Ik kan per kat een krab- of klimtuig zetten.
  • Ik kan inkijk beperken van buitenkatten (waar nodig matte folie op een raam).
  • Ik heb voldoende tijd om elke dag minstens 2 actieve spelmomenten in te lassen.
  • Ik ben alert voor haar gedrag en vraag tijdig advies.

Antwoordde je ja op alle 10 punten? Dan zit de basis goed om verder te informeren voor adoptie.  

Zijn er punten waar je neen op antwoordde? Bekijk dan even welke diersoort meer geschikt is om een liefdevolle thuis te bieden.

Babykittens gevonden?

Eerst en vooral. Reageer niet te snel door ze meteen weg te nemen! Hoe nobel en schattig het geven van papflesjes aan babykittens ook mag lijken. De rol van de

Lees verder »

Wat als jouw kat vermist is?

Een gesteriliseerde of gecastreerde kat gaat normaal niet ver uit haar vertrouwde gebied. Meestal brengt nieuwsgierigheid haar in de problemen. Ze is in een openstaande auto, in een tuinhuisje of

Lees verder »

Waarom een duo kittens?

Kattenexperts raden steeds aan om een duo kittens te adopteren als er nog geen sociale soortgenoot aanwezig is. Steeds meer dierenasielen volgen dit advies.  Niet omdat ze zo sneller kittens

Lees verder »

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!