Purrito: opvang voor hulpbehoevende kittens

Introductie kitten(s) bij andere kat

Ga NIET te snel bij de introductie. Het is een grote misvatting dat katten het maar moeten uitvechten! Dat kan de relatie tussen de katten levenslang ernstige schade toebrengen.

.

Niet meteen vrienden

Katten die elkaar niet kennen zijn van nature elkaars ‘vijand’. Het heeft dus voldoende tijd nodig om hen aan elkaar te laten wennen.

Wat is voldoende? Volg het tempo van de katten en forceer het niet. Een voorzichtige en langzame introductie is heel belangrijk om hen op een rustige en duurzame manier te laten samenleven.

introductie kitten bij kat

.

Elkaar stap voor stap ontdekken

Geur is één van de belangrijkste zintuigen van de kat. Een nieuwe geur in een vertrouwde omgeving doet alarmbellen afgaan. Bereid hun leefruimte voor:

 • Plug in de kamer van de nieuwkomer Feliway Classic in. Deze chemische feromonen geven de kittens of kat een veilig en vertrouwd gevoel.
 • Bij de aanwezige kat plug je Feliway Friends in. Deze feromonen geven de boodschap af van een sociale groep.

.

Stap 1

Hou beide katten in aparte ruimten (zonder dat ze elkaar kunnen zien). Behoud de routine van de aanwezige kat en zorg voor voldoende afleiding en positieve prikkels voor de nieuwkomer.

Stap 2

Laat de nieuwkomer(s) en de aanwezig kat(ten) wennen aan elkaars geur VOOR ze elkaar ontmoeten. Aai de katten langs de wangen en aai in de andere kamer de andere katten.

Zo meng je geuren. Je kan ook geur verzamelen met een zachte doek die je langs bepaalde meubels wrijft. Doe dat op een moment dat ze relax is en het kan associëren met iets leuk: een spelmoment of een snoepje.

Stap 3

Als ze goed reageren op elkaars geur (niet op blazen of grommen) laat ze tijdens korte en bewaakte momentjes elkaars leefruimte verkennen (zonder dat ze elkaar daadwerkelijk ontmoeten!).

Geef hen tijdens deze verkenning snoepjes, een hapje of speel met de kat, zodat ze de geuren van de ‘andere’ associeert met iets positief.

Stap 4

Gaat dat goed? Geef ze dan eten vlakbij de deur die hen gescheiden houdt. Tot je de deur op een bepaald moment al even op een kier zet.

Doe dat enkel op een moment dat hun aandacht naar een lekker hapje gaat (op het vaste tijdstip dat ze eten krijgen). Doe de deur na het eten terug dicht en herhaal de stap bij de volgende voedingsbeurt.

Stap 5

Negeren ze elkaar tijdens dat eetmoment op veilige afstand? Laat de deur ook al eens open tijdens een spelmoment waar ze zich allebei op focussen.

De meeste katten kunnen niet weerstaan aan een bewegend hengeltje of een mobiel speeltje.

Stap 6

Laat hen elkaar besnuffelen. Een grom en een sis hoort er nu eenmaal bij. Katten zullen er alles aan doen om eerst met eenvoudige signalen confrontaties te vermijden.

 • Wordt het wat spannend? Hou even een dekentje of kussen tussen beide katten zodat het zicht van elkaar wordt afgeschermd. Laat hen ergens heen rennen en afkoelen. Katten gaan het best om met stress als ze zich kunnen verschuilen. Zet dus zeker dozen op hun kant in die plek of een schuilhuisje.
 • Leid hun aandacht af van dat stressmoment door een snoepje te gooien, een spelmoment in te lassen,…
 • Laat de aparte ruimte (en veilige plek) zeker nog geruime tijd na het toegang geven tot het hele huis toegankelijk voor de nieuwkomer.

Zorgt een stap voor te veel stress? Ga terug naar de vorige stap.

.

Elke kat haar eigen spullen

Laat hen NOOIT strijden om de bronnen die voor hen belangrijk zijn!

Voorzie per kat minstens

 • 1 kattenbak
 • 1 drinkbak (op min. 1.5 meter van de eetbak)
 • 1 eetbak
 • 1 krabplek(horizontaal of verticaal)
 • 1 slaapplekje (rustig en bij voorkeur op hoogte)
 • 1 schuilplek (een schuilhuisje of doos)
 • 1 kamer waar ze zich kan terugtrekken

Iets extra van elke bron zorgt voor nog meer rust want een kat heeft graag opties.

Veel opties.

.

Leestip

Maak je kat gelukkig –I love Happy Cats – Anneleen Bru

Babykittens gevonden?

Eerst en vooral. Reageer niet te snel door ze meteen weg te nemen! Hoe nobel en schattig het geven van papflesjes aan babykittens ook mag lijken. De rol van de

Lees verder »

Wat als jouw kat vermist is?

Een gesteriliseerde of gecastreerde kat gaat normaal niet ver uit haar vertrouwde gebied. Meestal brengt nieuwsgierigheid haar in de problemen. Ze is in een openstaande auto, in een tuinhuisje of

Lees verder »

Waarom een duo kittens?

Kattenexperts raden steeds aan om een duo kittens te adopteren als er nog geen sociale soortgenoot aanwezig is. Steeds meer dierenasielen volgen dit advies.  Niet omdat ze zo sneller kittens

Lees verder »

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!